Auteur Topic: Zondag 11 oktober 2015: Halve marathon van Eindhoven  (gelezen 508 keer)

Rudy Sol

  • Demarsin
  • Hero Member
  • **
  • Berichten: 138
    • Bekijk profiel
Zondag 11 oktober 2015: Halve marathon van Eindhoven
« Gepost op: oktober 12, 2015, 18:33:20 pm »
Zondag was er de halve marathon van Eindhoven.

Totaal niet gepland. Eerder op het jaar behoorde de marathon van Eindhoven (diezelfde dag) nog tot de mogelijkheden. Maar die was ik alweer vergeten. ;)

Tot Karen Claes me begin vorige week melde dat iemand een koper zocht voor zijn borstnummer voor de halve marathon. 5 minuten later was de verkoop beklonken. Trainen in gezelschap is immers plezant, en er doen in Eindhoven een 7000 lopers mee aan die halve marathon.

Omdat ze mij niet kan missen – al is ’t maar om op mijn kap te zitten – schreef ook Karen zich later op de week nog in, gevolgd door Johan Vermaelen, die Karen dan weer niet kan missen.

Vrijdag haalde ik mijn nummer al op in Eindhoven, gecombineerd met winkelen, eten en een bezoekje aan onze prettig gestoorde noorderbuur, Haroldinio Abauna, die met zijn Düsseldorfmarathonstandje op de beurs stond.

Zondag kwamen we om half twaalf ter plekke aan. De marathon, waar onder anderen Hans Geyskens zich aan het uitsloven was, was aan zijn finale toe. Het podium bij de mannen was al gepasseerd, maar verschillende gekende “succesvolle Belgische marathonlopers” waren nog onderweg.

Men fluisterde mij in dat, volgens één of andere idioot, een “succesvolle Belgische marathonloper” een atleet is die een marathon aflegt onder de drie uren. Volgens mij zijn dat alle lopers (M/V) die überhaupt een marathon uitlopen. Het is niet allen gegeven…
Toegegeven: lamzakken als ik kunnen beter. Veel beter. Maar ik amuseer mij. En de rest interesseert mij GEEN REET.  ;D

Soit, staande op een bruggetje over het parcours waren we er getuige van dat Els Rens op weg was om de marathon bij de vrouwen te winnen, dat Wesley Van de Gaer op weg was om zijn persoonlijk record te verpulveren, en dat Alex Storms aan een opmerkelijk wederoptreden bezig was.  
De Wes had zijn potske te ver over zijn oren getrokken, want die hoorde mijn gebrul niet, en den Alex gelooft duidelijk niet in “stemmen van hierboven”, want hij verklaarde achteraf wel supporters gehoord te hebben, maar dat links noch rechts iets te zien was…

Hans Geyskens, Peter Everaerts, Gilbert Permentier, Richard Driesen, Robby Verschueren, Rudy Calders, Marc Bemong en andere gekende succesvolle Belgische marathonlopers hebben we niet meer zien voorbijlopen: het werd tijd om onze sporttas binnen te brengen en naar de start te wandelen.

Ik zette mij aan de start bij Karen. Die voelde dat een persoonlijke besttijd er in zat, en daar wou ik haar bij helpen. Niet door haasje te spelen. Nee: door áchter haar te blijven en zodanig op haar zenuwen te werken dat ze van colère steeds harder zou gaan lopen om van deze gehandicapte af te geraken. Strak plan.

Karen was ons loopmaatje Ilse Hoelbeek al tegen het lijf gelopen. Ilse zou voor het eerst een halve marathon lopen. Ik was voorbereid: wanneer ik Ilse passeerde (ze vertrok in het vak voor ons) zou ik een spandoek ontvouwen met een hart onder de riem: “Hup, Hoelie, Hup!” Waarna de vrolijke lieverd een boost zou krijgen die haar de afstand en de vermoeidheid deed vergeten! Strak plan.

Na de start  schoot Karen vooruit. Alles en iedereen voorbij. Ik in haar spoor. Ik voor haar. Ik naast haar.
Stilaan begon ik haar voeten uit te hangen en de stoom kwam uit haar neusgaten en oren. Goed zo. Dat persoonlijk record gaat er aan.
Tot… ik in de drukte op de hielen van Kermit de Kikker trapte. Ik had de verklede grapjurk niet opgemerkt. En ZIP, mijn kuit… de bijna genezen spier scheurde lekker door.

Ik riep Karen toe niet op mij te wachten (de wonderen zijn de wereld nog niet uit ;) ), en minderde vaart om een tempo te vinden waarbij de pijn draaglijk was.
Na een kilometer of drie passeerde ik de balonnen met de pacers voor 2u00'. Mooi zo. En mooi ook van Ilse, want die was ik nog niet gepasseerd. Een kilometertje verder kwam ze in mijn vizier. Druk bezig met haar muziekdoos, de smartphone op haar arm.
Ik bleef achter haar tot ze uitgeprutst was.
Maar dat duurde… En dat blééf duren… Ik ontvouwde mijn wilde plannen (Hup, Hoelie, Hup)… En nog bleef ze aan da kaske op haar arm prutsen… Precies de Bionische Vrouw…
Zet die ploat af!… Ik kon het niet langer aanzien en maakte mijn aanwezigheid bekend. “Komaan Ilse, lopen!”
Dat haar kwam recht omhoog van ’t verschieten. Maar ook haar mondhoeken kwamen omhoog toen ze mijn aanmoedigingen te lezen kreeg.

“Gaat het?” “Jaja, nu nog wel. Ik zie seffens wel.”  En we deden rustig een klapke. Ademhaling en stembanden okee blijkbaar. We draaiden de kilometers samen verder aan een tempo net boven 10 km/u. Draaglijk voor mijn kuit. De ballons van 2u passeerden ons. "Don't panic, loop uw eigen tempo en geniet."

De sfeer onderweg zat goed. Volk langs de kant, fanfares en muziekbandjes zorgden voor de sfeer. High-fives met de plaatselijke supporterende jeugd.
Het kwam bijna in de buurt van de sfeer tijdens de Vierdaagse in Nijmegen. Bijna, maar lang niet helemaal.

Rond kilometer 10 begon Ilse haar klok te monsteren. “Ja, verder heb ik nog nooit gelopen aan dit tempo.” Héhéhé, da’s tegen de juiste gezegd! ;)
“Goed zo Ilse, we gaan dees tempo zo lang mogelijk proberen aan te houden.” En ik trok het tempo stilletjes op. Hoelie volgde gedwee. Stilaan kwam de ballon van 2u00’ weer in het zicht.

Kilometer 15. “Tok”. Oei, is die nu gevallen? Ik keek achterom, recht in het gezicht van Ilse, die niet zo blij keek. “Heh, wat is er?”
“Ja, nen eikel op mijne kop!” Hahahaha, goed gemikt, eekhoorn!

Tot dan hadden we een goed tempo kunnen houden, alleen even onderbroken bij de bevoorrading.
Kilometer 16 (snelste kilometer!) werd afgelegd aan een gemiddelde van meer dan 11 per uur. Geen eikel die nog raak trof! De tweede wedstrijdhelft van Ilse was beduidend sneller dan haar eerste. Haar jukebox heeft ze niet nodig gehad. Die thuis laten had haar zeker twee minuten tijdswinst opgeleverd. ;)

In de laatste kilometer werd het parcours smaller, ik baande mij pikkelend (er werden precies naalden in mijn kuitspier gestoken...) een weg langs de zijkant van de straat, met Ilse achter mij.
Alle in-de-weg-lopers werden vakkundig (zachthandig...  ;) ) opzij gedwongen. Op 21,1 km (de echte eindstreep lag iets verder) drukte Ilse af op 1u59’58”.  Opdracht volbracht.    :o

Direct na de finish kwam Marc ‘Bakkerke’ Lenaerts om een handtekening vragen. “Sorry Marc, ik ben mijn balpen onderweg verloren!” Marc was net voor ons, op een voor zijn doen héél rustig tempo, binnengelopen.

Johan Vermaelen was helemaal achteraan vertrokken, maar slalomde zich naar een tijd onder 1u24’! Knap.

En Karen? Bij gebrek aan ergernis: geen nieuwe besttijd. Maar wat er in zit, komt er vroeg of laat toch uit. Getuige daarvan haar bezoek aan één van de toiletten langs de kant. En het was zelfs niet eens om zich voor mij te verstoppen!

Deze “teleurstelling” zijn we gaan doorspoelen in de Broodjeshoek in Balen. Karen en ik bestelden daar de ‘Toren van Balen’. Een megaburger van 56 cm hoogte, met elf hamburgers, twee mexicano's, twee longchickens, een boulet, een fishburger, een kipburger, twee curryworsten, acht stukken spek, zes bickybroodjes en enkele stukken sla, tomaten en ei. We begonnen er aan, hopende dat één van ons honger genoeg had om het merendeel binnen te spelen binnen de twee uur. De inzet? Een etentje :D op kosten van de Broodjeshoek…

We zijn er in geslaagd. Weliswaar in twee dágen! Maar hij is op!  :P  De ‘Balense Reus’ van de Broodjeshoek ging vlotter naar binnen eerder dit jaar…

http://www.broodjeshoek.be/uitdagingen.php
Uitslagen en foto’s van de (halve) marathon? Wie zoekt, die vindt ;)
« Laatst bewerkt op: oktober 13, 2015, 00:42:16 am door Rudy Sol »
Tot daar mijn bijdrage.
Met sportieve groeten
Rudy Sol